Leon Competicion

Leon e-Racer

26.06.2023

A CUPRA Tavascan – „Úgy feszegettük a határokat, hogy nem is gondoltunk arra, mit szólnak majd az emberek”

Minden új modell a formatervezők olyan "kreativitásgyakorlataként" születik meg, amely során nincsenek korlátok. Az újdonságnak ki kell tűnnie, meg kell lepnie, egyben utat kell mutatnia a márka jövőbeli formatervezése felé. Talán épp ez a modell lesz a példa, merre szeretne tartani a márka, s kézzelfogható valósággá is válhat. Ilyen a CUPRA Tavascan is. 2019-ben olyan koncepciómodellként mutatkozott be a Frankfurti Autószalonon, amely egyaránt meglepőnek bizonyult merész vonalvezetésével és a szabályokon túlmutató formavilágával. Négy évvel később berlini világpremierjén ismét lenyűgözte a világot, mégpedig olyan modellként, amely cseppet sem veszített alapvető karakteréből, mindvégig megőrizve a CUPRA vezérelvét - ha megálmodhatjuk, meg is alkothatjuk.

A jövő egy darabja - Amikor Jorge Diez, a CUPRA formatervezési igazgatója és csapata elkezdte felvázolni egy új elektromos SUV-kupé javaslat körvonalait, pontosan tudták, hogy egyesek túlzásnak tartanák: "Ha valami egyedit, erős egyéniséget akarsz alkotni, nem tehetsz mindenki kedvére. Ezzel ugyanis elveszítenéd az egyéniséged, ezt pedig semmiképp sem tennénk itt, a CUPRA csapatában" - fejtette ki Diez, majd hozzátette: "Formatervezőként úgy kell feszegetnünk a határokat, hogy nem is gondolunk arra, mit szólnak majd az emberek - éppen azért, hogy a saját utunkat járhassuk. Mi pedig pontosan ezt tettük CUPRA Tavascan modellünkkel, amely nem válasz a változásokra, sokkal inkább azok elindítója."

Extrém érzelemdús - A CUPRA Tavascan a márka második tisztán elektromos autója. Erős egyéniség, amely a cselekvés új módjára utal. "A sötét első maszk sportos és egyéni személyiséget kölcsönöz számára, amit a motorházfedél progresszív és szoborszerűen plasztikus, V-alakú formái egészítenek ki, együtt pedig a feszültség intenzív érzetét közvetítik" - mutatott rá a formatervező. E külső dizájnkoncepciót az orrkialakítás újszerű, a fényszórók három háromszög alkotta "szemmotívumai" jellemezte arculata teszi teljessé. "A márka olyan új és ikonikus motívumai ezek, amelyek a most első ízben megvilágított márkaemblémával közösen a CUPRA erős egyéniségét fejezik ki."

Új ikonikus elemek az első számára - A CUPRA Tavascan külseje a márka jövőbeni formai nyelvezetének irányát mutatja, ám még ennél is forradalmibb a beltere. A Jorge Diez által említett karakter ugyanis az új modell utasterében is folytatódik, mégpedig az újdonság másik legjellegzetesebb ikonikus megoldásával - azaz központi gerincmotívumával. "Számunkra ez egyfajta eddig sosem látott műalkotás, a beltér legikonikusabb eleme, amely a teljes műszerfalat támasztó tartóvázként járult hozzá a szoborszerűen plasztikus, futurisztikus belső tér megalkotásához" - fejtette ki a CUPRA formatervezési igazgatója. "Ezek az elemek a lehető legtágasabb térérzetről gondoskodnak az utastérben, és a progresszív hangulatvilágítással kiegészülve egyéni és karakteres formai nyelvezetet fogalmaznak meg."

Közülünk való - A CUPRA Tavascan áprilisi berlini világpremierje egy olyan márka többéves munkájának eredménye volt, amely fennállása eddigi rövid ideje alatt sosem félt ámulatba ejteni szemlélőit, s amely minden egyes új modelljével egy-egy lépéssel tovább halad ezen az úton. A formatervező csapat számára azonban korántsem csupán egy újabb premierről volt szó. "Minden egyes alkalom, amikor végre egy új modellt mutathatunk be a nagyközönségnek, egészen különleges pillanat számunkra. Egy álom válik valóra, oly sok kemény munka után. Egyszerűen csodálatos" - zárta Jorge Diez.