Leon Competicion

Leon e-Racer

05.10.2021

A CUPRA új korszakba lép az első 100%-ban elektromos járművének bevezetésével: a CUPRA Bornnal

Arra született, hogy utat mutasson a jövőbe

A CUPRA új korszakba lép az első 100%-ban elektromos járművének bevezetésével: a CUPRA Bornnal

A CUPRA megkezdte az első 100%-ban elektromos járműve, a CUPRA Born szériagyártását Németországban, a zwickaui gyárban. Wayne Griffiths vezérigazgató és a cég igazgatótanácsának tagjai az új modell gyártásának kezdete alkalmából meglátogatták Európa legnagyobb elektromosjármű-gyárát. Stefan Loth, a Volkswagen Szászország igazgatóságának elnöke és a martorelli gyár korábbi vezetője üdvözölte őket.

A CUPRA Born gyártása egy új korszak kezdetét jelöli a márka számára, amely a 2021-es müncheni Nemzetközi Autókiállításon (IAA) jelentette be elektromos térhódítási terveit, azzal a céllal, hogy 2030-ra tisztán elektromos márkává váljon.

"Szenvedélyes dizájnjával és elektromos sportosságával a CUPRA Born megmutatja a cég átalakulásának irányát és jelöli a CUPRA elektromos térhódításának kezdetét. Értékes tanulságokkal fog gazdagítani bennünket, hogy az első 100%-ban elektromos modellünk Európa legnagyobb elektromosjármű-gyárában készülhet, hiszen 2025-től kezdődően Martorellben tervezzük gyártani elektromos járműveinket. Célunk, hogy évente több mint 500 000 városi elektromos járművet állítsunk elő Spanyolországban a Csoport különböző márkái számára" - mondta el Griffiths.

A CUPRA Born jelen lesz a holnap kezdődő Automobile Barcelona 2021 kiállításon is, ezzel indul a modell nemzetközi bevezetése.

A CUPRA első elektromos modellje

A CUPRA Born 100%-ban a CUPRA DNS-ét hordozza magában, szenvedélyes dizájnját pedig Barcelona El Born negyede ihlette. Az első, gyártósorról leguruló példányok bizonyítják, hogy az elektromos járművek izgalmasak is lehetnek, és hogy a teljesítmény és az elektromosság tökéletes párost alkotnak.

A CUPRA Born kulcsszerepet játszik a CUPRA nemzetközi terjeszkedésében. Az új járművel a vállalat célja, hogy a CUPRA kínálata elérje a vállalat teljes értékesítésének 20%-át, és hogy új nemzetközi piacokat hódítson meg, különösen az elektromosságra leginkább átállt országokban.

A modell novemberi piaci bevezetésével együtt az ügynökségi értékesítési modell is elstartol, egy újfajta forgalmazási stratégia és ügyfélkapcsolati rendszer. Ezen felül az ügyfeleknek arra is lehetőségük lesz, hogy a CUPRA Bornra előfizetési rendszerben szerződjenek.

Európa elektromos mintagyára

A zwickaui gyár a Volkswagen Csoport első gyártóüzeme, ahol 100%-ban elektromos járműveket szerelnek össze, és Európa legnagyobb és leghatékonyabba elektromos gyáraként tartják számon. Naponta akár 1400 jármű is elkészülhet a német gyárban, ami évente 330 000 elektromos jármű előállítását jelenti. A CUPRA Bornon kívül ugyanitt készül négy másik modell is: a Volkswagen ID3, a Volkswagen ID4, az Audi Q4 e-tron és az Audi Q4 Sportback e-tron.

"Megtiszteltetés, hogy egy ilyen különleges jármű, mint a CUPRA Born is itt készülhet Zwickauban. Az elektromos járművek gyártásában jelentős tapasztalattal rendelkező csapatunk van itt, és a Born lesz az ötödik, MEB-platformra épülő modell, amelyet a gyárban készítünk. Ráadásul ezt a járművet megújuló energia felhasználásával gyártjuk a nettó CO²-semlegességi koncepció jegyében" - mondta el Stefan Loth.

A cég a mérnökei egy csoportját azzal bízta meg, hogy figyeljék meg Zwickauban a CUPRA Born gyártását, és gyűjtsenek tapasztalatokat az elektromos járművek jövőbeni martorelli gyártásához.

Az első jármű, amelyet nettó CO²-semlegességi koncepció szerint gyártanak

A CUPRA Born a márka első modellje, amely nettó CO²-semlegességi koncepciót követ, vagyis az ellátási láncban megújuló forrásból származó energiát használnak fel. A modellben ezen kívül olyan ülések találhatóak, amelyek a Földközi-tengerből származó, fenntartható anyagokból készültek.

Ezáltal a CUPRA Born hozzájárul a CO²-kibocsátás csökkentéséhez és az európai kibocsátási célértékeknek való megfeleléshez. A SEAQUAL INITIATIVE-vel való együttműködésnek köszönhetően a márka hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, valamint a Földközi-tenger és környezete védelméhez is.