Leon Competicion

Leon e-Racer

17.05.2023

CUPRA Raval – A Barcelonai Autószalonon a CUPRA bejelentette városi elektromos autójának nevét

Újból visszatért a Barcelonai Autószalonra a CUPRA és a SEAT, bemutatva legújabb fejlesztéseit, valamint ismét kifejezve a vállalat az elektromos autók fejlesztése és Barcelona városa iránti intenzív elkötelezettségét.

A kiállítás első napján Wayne Griffiths, a SEAT és a CUPRA vezérigazgatója megerősítette a márka jövőbeni városi elektromos autója, a CUPRA Raval névválasztását - amely egyben tisztelgés Barcelona szívének Raval negyede előtt, s amire már ROSALÍA ábécé-kampánya is utalt.

"A Raval Barcelona egyik legkülönlegesebb városrésze, s büszkeséggel tölt ma el minket, hogy márkánk jövőbeni városi elektromos autója viselheti nevét és képviselheti szellemiségét. A CUPRA Bornhoz hasonló módon, ám ezúttal a Raval lényegét szeretnénk megragadni, továbbra is Barcelonából inspirálva a világot" - fejtette ki Wayne Griffiths.

A CUPRA május 11-én azt is bejelentette, hogy Daniel Brühl márkanagykövet és filmszínész révén a berlini Bar Raval szellemisége is megjelenik a német fővárosban még idén megnyíló CUPRA City Garage létesítményében.

 

Történelmi első negyedév

Jövőbeni CUPRA-modellje nevének bejelentése a SEAT S.A. történetének legjobb első negyedéves eredményeivel párosul. Januártól március végéig a vállalat rekordszintű, 144 millió euró működési eredményt ért el, ami 139 millió euró növekedést jelent az előző év első negyedéhez viszonyítva, miközben 3,6 milliárd euró árbevétele 48 százalékos bővülés 2022 első három hónapjához képest. E történelmi mutatók a CUPRA márkának köszönhetők, amely a vállalat javuló pénzügyi eredményeinek motorjául szolgál.

2018-as alapítása óta a CUPRA márka minden előzetes várakozást felülmúlva már több mint 300 ezer autóját értékesítette, és 2022-ben a vállalat teljes forgalmának 40 százalékát kitevő 4,4 milliárd euró árbevételével Európa és Spanyolország egyik leggyorsabban növekvő márkájává lépett elő. Az idei adatok szintén kedvezőek, a 2023 első negyedéve során értékesített 46 600 jármű 83 százalékkal múlja felül 2022 ugyanezen időszakát.

 

Az új generáció autója

"A CUPRA Raval nem csupán egy újabb modell, hanem egy új generációnak szóló meghívás, amelynek tagjai már valami jobbra vágynak: olyan lázadó szellemű, tisztán elektromos városi autóra, amely egyéni karakterével már a Z-generációhoz kötődik, mégpedig jóval érzelemdúsabb módon" - mutatott rá Wayne Griffiths.

A márka ezúttal a CUPRA legradikálisabb interpretációját alkotta meg egy olyan városi elektromos autó formájában, amelyet a versenysport világa ihletett.

A CUPRA Raval a SEAT S.A. martorelli székhelyén készül. A vállalat hárommilliárd eurót kíván invesztálni e gyára a belsőégésűekről az elektromos modellek felé zajló átalakulásába, ahol 2025-től a Volkswagen Csoport MEB Small platformjának műszaki alapjaira épülő elektromos autókat is készít. A SEAT S.A. a Volkswagen Csoport márkái Small BEV klaszterének vezetője.

 

Több, mint név

A CUPRA Barcelonához, illetve konkrétan annak Raval negyedéhez fűződő kapcsolata jóval túlmutat a márka egyes modelljeinek a város különböző részei ihlette elnevezésén.

"A CUPRA a változás hajtóereje akar lenni e környéken. Ennek jegyében már tárgyalunk a Raval egyes intézményeivel és szervezeteivel, hogy támogathassuk a fiatalokat segítő akcióikat" - tette hozzá Griffiths.

 

Az álmok valóra válnak

A CUPRA a Barcelonai Autószalon alkalmával mutatja be a nagyközönségnek Tavascan sorozatát, azaz a márka első tisztán elektromos SUV-modelljét is, amely április 21-én, Berlinben tartotta premierjét.

"Valóra vált álom, amely négy évvel ezelőtt a Frankfurti Autószalonon kezdődött, s végül néhány napja, Exponential Impulse rendezvényünkön mutatkozott be. A CUPRA Tavascan egy új korszak új hőse, amelyet egyaránt Barcelonában álmodtak és terveztek meg, illetve fejlesztettek ki" - emelte ki Griffiths.

A CUPRA DarkRebel, vagyis a márka digitális show-modellje szintén bemutatkozott a Barcelonai Autószalon látogatói előtt. "A Dark Rebel a CUPRA jövőbeni formavilágának alapvető megfogalmazása. A DarkRebel révén azt akarjuk megmutatni, milyen szexi és provokatív is lehet a jövő elektromos autója" - hangsúlyozta Jorge Diez, a CUPRA formatervezési vezetője.

A Hyper Configurator magával ragadó élménye során már több mint százezer felhasználó konfigurálta saját DarkRebel változatát. E dizájnmegoldások a show-modell jövőbeni fizikai változatában is megjelenhetnek majd, amely már a közeljövőben megérkezhet.